Artikkelitietokanta.

Artikkelitietokannan toinen tuleminen.

Valitse oikeanlaiset kesärenkaat

  • Julkaistu: 3.8.2013
  • Tekijä: maisa70
  • Kategoria: Muut

Kesärenkaat on vaihdettava taas pian autoihin. Uusia renkaita hankkivalle autoilijalle päänvaivaa saattaa tuottaa se, että tarjolla on lukuisia erilaisia rengasvaihtoehtoja. Lisähaasteena omaan autoon saattavat sopivat monenkokoiset renkaat.

Autolehdissä julkaistaan keväisin rengastestejä, joita seuraamalla autoilija voi saada vinkkejä omaa rengasvalintaansa. Toinen hyvä tietolähde ovat autokauppojen ja rengasliikkeiden myyjät, jotka ovat ammattilaisia rengasasioissa ja osaavat neuvoa muun muassa siinä, minkä kokoiset renkaat tuovat parhaat autosta parhaat ajo-ominaisuudet esiin.

Merkittävä yksittäinen kriteeri renkaiden valinnassa on laatu, joka takaa sen että rengas on turvallinen, ympäristöystävällinen sekä ajo-ominaisuuksiltaan miellyttävä. Rengas on ympäristöystävällinen, kun sen valmistusprosessissa käytetään ympäristöystävällisiä materiaaleja, jotka ovat kestäviä ja vierintävastukseltaan alhaisia. Vanhat renkaat tulee puolestaan toimittaa asianmukaisesti kierrätykseen.

Säästä polttoaineetta oikeilla rengaspaineilla

Jokaisen autoilijan kannattaa tarkastaa säännöllisesti auton renkaiden rengaspaineet. Useimmat autoilijat käyttävät liian alhaisia rengaspaineita, joka näkyy niin polttoainelaskussa, auton hallittavuudessa kuin renkaan käyttöiässä.

Nokian Renkaiden rengasasiantuntija Matti Morri kertoo, että ajettaessa liian pienillä rengaspaineilla polttoaineenkulutus kasvaa, koska rengas käyttää vierimiseen enemmän energiaa. Rengas kuluu myös nopeammin, mikä johtaa käyttöiän lyhenemiseen.

Renkaiden vaihdon yhteydessä on syytä huomioida oikeat rengaspaineet. Jos autoon vaihtaa uudet talvi- tai kesärenkaat, on rengaspaineet hyvä tarkastaa muutaman viikon jälkeen uudelleen. Lain mukaan kesärenkaat voi vaihtaa huhtikuun alussa, mutta almanakkaa tärkeämpää on katsoa ulos ikkunasta. "Kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja asentaa kesärenkaat vasta sitten, kun yöpakkaset eivät tee enää aamulla teitä liukkaiksi", neuvoo Matti Morri.

h3- Tarkasta renkaiden kulutuspinnat

Kesärenkaat on vaihdettava pian autoihin. Renkaan vaihdon yhteydessä kannattaa tarkastaa renkaiden kulutuspinnat ja urasyvyydet. Kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla kesärenkaissa vähintään 1,6 mm. Uusien kesärenkaiden hankintaa on syytä suunnitella, kun renkaan uran syvyys on alle neljä millimetriä.

Joissakin uusista renkaista on uransyvyydestä kertova mittari, joka kertoo milloin rengas on syytä vaihtaa. Urasyvyyden voi myös helposti itse tarkistaa kolikkotestillä. Nokian Renkaiden rengasasiantuntija Matti Morri kertoo vinkin urasyvyyden tarkastamiseen: "Kahden euron kolikko asetetaan renkaan uriin. Jos kolikon hopeareunus näkyy, on syytä harkita renkaiden vaihtoa."

Renkaiden kunnon ja urasyvyyden tarkastaminen on tärkeää, sillä alle neljän millimetrin uran syvyys romahduttaa muun muassa renkaan vesiliirto-ominaisuudet. Kesärenkaat, joiden urasyvyys on alle neljä millimetriä, voivat aiheuttaa ikäviä tilanteita kesäisten sade- ja ukkoskuurojen yllättäessä.

Tilaa uutiskirje (jos olet täysi-ikäinen)

Yhteistyökumppanimme tarjoavat lukijoillemme rahanarvoisia lukuvinkkejä; tarjouksia ja esimerkiksi ilmaista pelirahaa, sekä ilmaiskierroksia.