Artikkelitietokanta.

Artikkelitietokannan toinen tuleminen.

Unohtuivatko piilolasit yöksi silmiin?

Kertakäyttöisten tai pois otettavien piilolasien unohtaminen silmiin on yleisimpiä itseaiheutettuja ongelmatilanteita. Varsinkin kosteiden ravintolailtojen jälkeen moni on useammin kuin kerran herännyt aamulla piilolinssit silmiin kuivuneena.

Erityisesti suomen kuivassa talvi-ilmastossa kuivumista tapahtuu helposti. Vaikka silmäsi eivät muuten kuivumiselle olisi kovin alttiita, niin esimerkiksi myöhään mennyt edellisilta saattaa olla jo pidentänyt piilolasiesi pitoaikaa normaalia pidemmäksi. Mahdollisesti nautittu alkoholi joka kuivattaa elimistöä, kuten myös mahdollinen tupakansavu pahentavat myös tilannetta.

Miten toimia piilolinssien yöksi päähän unohtamisen jälkeen?

Ensimmäinen reaktio kaikilla on varmasti ottaa piilolasit pois. Mutta jos piilolasi on kuivunut ja on siten kiinnittynyt silmään, on vaarana silmän vahingoittuminen ja jopa sarveiskalvon repeäminen.

Jos piilolasi ei liukuu huonosti silmän pinnalla tai pahimmassa tapauksessa kuivunut täysin kiinni siihen, silmään kannattaa ensin lisätä piilolasinestettä ja odottaa hetki kunnes linssi on imenyt kosteutta itseensä. Yleensä tämän jälkeen piilolinssi irtoaa helpommin.

Jos heräät paikasta tai tilanteesta jossa piilolasinestettä ei ole saatavilla, myös tavallinen vesikin voi jo auttaa linssiä kostumaan sen verran että se irtoaa silmästä aiheuttamatta mahdollisia vammoja silmälle.

Jos piilolinssi on kuivunut silmään niin pahasti että et saa sitä irrotettua itse liotuksen jälkeenkään, kannattaa kääntyä välittömästi ammattilaisen puoleen.

Lompakossa suositellaan myös pitämään mukana jonkinlaista korttia joka kertoo mahdollisesta piilolinssien käytöstä. Esimerkiksi onnettomuus tapauksissa sairaalahenkilökunta saa siten tiedon piilolinsseistä ja poistavat ne potilaalta, ennen kuin niistä aiheutuu suurempaa haittaa silmille.

Kun piilolasit ovat kuivuneet silmiin ne ovat jo aiheuttaneet vahinkoa silmille. Onneksi yleensä tästä johtuvat vaivat kuten pääsärky tai kaiken näkeminen hieman harmaampana, katoavat jo vuorokauden kuluessa. Mutta esimerkiksi harmaana näkemisessä sarveiskalvonpinta on jo vahingoittunut ja oireiden jatkuessa seuraavaan päivään optikolla käynti ja silmien tarkistuttaminen on suositeltavaa.

Välipäivät ja jälkihoito

Kaikkien silmään unohtuneiden piilolinssi päivien ja öiden jälkeen kannattaa muutenkin pitää välipäivä piilolinssien käytöstä. Tämän vuoksi varaa silmälasit aina mukaan, lähtiessäsi vaikka vain muutaman päivänkin kestävään reisuun. Varaa myös mukaan silmätippoja mahdollisen kuivumisen ja tulehdusten ehkäisemiseksi. Näin varmistat helposti silmiesi terveyden ja välittömän hoidon kaikkien yleisimpien ongelmatapausten jälkeen.

Tilaa uutiskirje (jos olet täysi-ikäinen)

Yhteistyökumppanimme tarjoavat lukijoillemme rahanarvoisia lukuvinkkejä; tarjouksia ja esimerkiksi ilmaista pelirahaa, sekä ilmaiskierroksia.