Artikkelitietokanta.

Artikkelitietokannan toinen tuleminen.

Turistina kotikaupungissa

Koko ikänsä Helsingissä asuneet tuppaavat monesti unohtamaan kuinka kaunis ja elämyksellinen kaupunki Helsinki onkaan. Se ei sinänsä ole mikään ihme, sillä kun niitä samoja katuja tallailee vuodesta toiseen ja vuodenajasta toiseen, muuttuu kotikaupunki helposti itsestäänselvyydeksi. Siksipä suosittelenkin, että jokainen Helsingissä asuva vetäisi niin sanotut turisti-lasit joskus silmilleen ja lähtisi seikkailemaan pitkin Helsingin katuja ennakkoluulottomasti ja avoimesti. Edes viikonlopuksi.

Syy siihen, miksi suosittelen kaikille tällaista lähimatkailua, liittyy joku aika sitten kokemaani havahtumiseen. Havahduin nimittäin siihen tosiasiaan, että vaikka omasta mielestäni luulen tuntevani kotikaupunkini kuin omat taskuni, ei asia välttämättä aivan näin yksioikoinen ole. Silmäni avasi eräs ystäväni kanssa suorittamani pyöräilyretki, jonka välietapilla päädyin elämäni ensimmäistä kertaa Pikkukosken uimarannalle. Leukani loksahtivat ihmetyksestä, kun näin tuon uimarannan. Ja kaverini leuat viimeistään siinä vaiheessa, kun kerroin olevani tuolla uimarannalla ensimmäistä kertaa.

Fakta on se, että arki kuljettaa jokaista meistä melko tylsästi samoja reittejä pitkin päivästä toiseen. Kotoa töihin ja sieltä takaisin tismalleen samoja jalanjälkiä seuraten, tismalleen samoilla kulkuvälineillä. Vapaa-ajalla kulkemisemme voi olla astetta arkea monipuolisempaa, mutta loppupeleissä olemme jokainen tapojemme orjia myös vapaalla. Samat lenkkipolut, samat ostoskeskukset ja samat reitit ystävien ja sukulaisten luo.

Tämän havahtumisen seurauksena päätin, että yritän muuttaa kotikaupungin katsontakantaani. Ulkomaan reissuilla uuden kaupungin tutkiminen on mielestäni se kaikista antoisin osa matkailua ja jossain muussa kaupungissa ollessani kiinnitän huomiotani ympärilläni oleviin asioihin piiruntarkasti. Ja tällä tavoin haluan oppia katsomaan myös Helsinkiä, rakasta kotikaupunkiani. Miksikö? No, sen taisin sanoa jo tuolla ensimmäisen kappaleen alussa. Siksi, että Helsinki todellakin on kaunis ja elämyksellinen kaupunki.

Ravintolat Helsingissä ovat huippuluokkaa ja kaupunkimme tarjoaa ruoan suhteen ihan varmasti jokaiselle jotain, paljon viihdykettä, maistuvia juomia sekä hyvää ruokaa ja hyvää oloa. Ruokaravintoloita herkuttelijoille, buffet-ravintoloita rentoihin hetkiin ja pubeja iloisiin tapaamisiin vanhojen ja uusien ystävien kesken. Syksy tuo mukanaan myös pikkujoulukauden, jolloin ravintolat täyttyvät juhlivista työporukoista, joten juhlatunnelma on loppuvuoden osalta taattu. Jopa monet ulkopaikkakuntalaiset yritykset järjestävätpikkujoulut Helsingissä ja antavat työntekijöilleen näin mahdollisuuden tutustua pääkaupunkiimme kepeissä tunnelmissa.

Kokeilemisen arvoinen idea kotikaupungin tutkimiseen turistina on majoittua vaikka viikonlopuksi johonkin Helsingin valtavasta hotellitarjonnasta. Majoitus Helsingissä ei ole mitenkään erityisen kallista ja aamun sarastuksen näkymä hotellihuoneen ikkunasta on omiaan virittämään kantakaupunkilaisen silmät turistimoodiin. Hotelliviikonlopun ajanvietteeksi voisi sitten suunnitella kaupunkikierroksia sellaisiin paikkoihin, joissa ei aikaisemmin ole tullut käytyä. Yhtenä esimerkkinä mainitsen Laajasalon öljysataman vieressä sijaitsevan Kruunuvuoren. Se on alue, jossa pientä lampea kiertävät Venäjän vallan aikaiset hylätyt huvilat, joita tutkimalla saa aimo annoksen kulttuurihistoriaa ja näkee käytännössä, kuinka luonto pyyhkii yli ihmisen kädenjäljen, kunhan sille antaa vain tarpeeksi aikaa.

Tutustu tarkemmin www.hotelarthur.fi/

Tilaa uutiskirje (jos olet täysi-ikäinen)

Yhteistyökumppanimme tarjoavat lukijoillemme rahanarvoisia lukuvinkkejä; tarjouksia ja esimerkiksi ilmaista pelirahaa, sekä ilmaiskierroksia.