Artikkelitietokanta.

Artikkelitietokannan toinen tuleminen.

Onko kulta turvasatama talouskriisien aikana?

  • Julkaistu: 24.9.2012
  • Tekijä: Vilpertti
  • Kategoria: Talous

Kautta aikojen kullalla on ollut erityisasema arvometallien joukossa, esimerkiksi Yhdysvaltain dollari oli sidottu kultakantaan vuoteen 1971 jolloin pankkien holveista tuli löytyä kultaa vähintään sama määrä kuin pankin liikkeelle laskemien setelien arvo oli. Myös Suomen markka oli sidottu kultakantaan vuosien 1878–1915 ja 1926–1931 välillä. Toki setelien painatus kultavarannoista huolimatta oli jo arkipäivää ennen tätä, joka osaltaan oli myös johtamassa kultakannasta pois siirtymiseen.

Nykyään niin Yhdysvaltain dollarin kuin euronkin arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, mutta yhä löytyy ihmisiä joiden mielestä kultakantaan tulisi palata, esimerkiksi itävaltalaisen taloustieteen kannattajat uskovat kansantalouksien suhdannevaihteluiden johtuvan "tyhjästä luodun" rahan käytöstä, eli pankeilla ei ole käytännössä mitään seteleiden arvon takeena.

Kullan hinta onkin ollut kovassa nousussa erityisesti vuoden 2008 taloudellisen taantuman jälkeen joka osaltaan kertoo omaa kieltään markkinoiden luottamuksesta FIAT valuuttoihin. Nousuun tuli pieni tauko vuoden 2012 alussa, mutta kullan maailmanmarkkinahinta lähti jälleen nousuun elokuun lopussa. (Hintakehitystä voit seurata esimerkiksi kullanhinta.fi-sivuston kautta).

Kohoavat kullanhinnat ovat saaneet koru- ja muuta romukultaa ostavat yritykset kuten pakettikulta ja useat muut rantautumaan myös Suomeen. Myös netin pienilmoitus- ja huutokauppasivustoilla voi havaita yksityisten ihmisten kultakaupan lisääntyneen huomattavasti.

Viime vuosien aikana on selvästi ollut havaittavissa luottamuspulaa fiat-valuuttoja, erityisesti Yhdysvaltain dollaria kohtaan. Dollarilla ja kullan hinnalla onkin perinteisesti ollut vahva yhteys toisiinsa, mutta tämän viime vuosina myös muiden valuuttojen arvo kultaan nähden on heikentynyt.

Kultakantaa käyttävällä järjestelmällä oli myös omat huonot puolensa erityisesti jos taloustilanne pääsee lipsahtamaan alijäämäiseksi, jolloin vaarana on yleinen hintojen aleneminen ja sitä kautta kasvava työttömyys. Mikään talousjärjestelmä ei siis ole vedenpitävä, mutta kulta — myös niin sanottu romukulta — on kuitenkin onnistunut säilyttämään arvonsa jo satojen vuosien ajan.

Tilaa uutiskirje (jos olet täysi-ikäinen)

Yhteistyökumppanimme tarjoavat lukijoillemme rahanarvoisia lukuvinkkejä; tarjouksia ja esimerkiksi ilmaista pelirahaa, sekä ilmaiskierroksia.