Artikkelitietokanta.

Artikkelitietokannan toinen tuleminen.

Maalämmöstä säästöjä lämmityskustannuksiin

  • Julkaistu: 16.3.2012
  • Tekijä: kaisukeskinen
  • Kategoria: Muut

Maalämpö tarkoittaa kallioperässä olevan energian hyödyntämistä. Kallioon varastoituu energiaa auringon lämmöstä, mikä Suomessa lämmittää jopa 10 metrin syvyyteen saakka. Suomessa maalämpö on luokiteltu uusiutuvaksi energiaksi.

Useimmille rakennuksille sopii parhaiten maalämpö

Maalämpö-, pintalämpö- ja vesistölämpöjärjestelmät toimivat samalla periaatteella, mutta niiden käyttöönotto on erilaista. Maalämpökaivon voi porata käytännössä mihin tahansa, lukuun ottamatta tontin alapuolella sijaitsevia tunneleita. Keskikokoiselle omakotitalolle tarvittava kaivon syvyys on 150 – 200 metriä, ja kaivon läpimitta on yleensä vain 115 millimetriä. Maalämpökaivon poraamiseen ja asentamiseen riittää yleensä yksi päivä. Lisää tietoa on osoitteessa www.geodrill.fi/maalampo.

Maalämpöjärjestelmät sopivat sekä omakotitaloille ja suuremmille kiinteistöille. Sen asentaminen myös kannattaa, sillä se säästää nopeasti itsensä takaisin lämmityskustannuksissa. Vuosittainen kustannussäästö voi olla jopa 2000 euroa. Täyden palvelun maalämpöjärjestelmän poraus ja asennus keskikokoiseen omakotitaloon maksaa 12000–20000 euron välillä riippuen maalämpöpumpun koosta, porakaivon syvyydestä ja aiemmasta käytössä olleesta lämmitysjärjestelmästä.

Maalämpö on geoenergiaa

Geoenergia tai geoterminen energia on yleisnimitys maalämmölle, pintamaalämmölle, vesistölämmölle ja maakylmälle. Ne ottavat uusiutuvan energiansa maasta. Maalämpö- ja pintalämpöjärjestelmissä maahan kaivetaan keräysputkisto 1,5–2 metriin. Pintamaalämmölle käy peltomaa, vesistöjärjestelmät vaativat asennuksen vesistön pohjaan, ja maalämpöjärjestelmässä tontille porataan kaivo. Maalämpöjärjestelmä on vaihtoehdoista helpoin ja siistein, sillä useita neliömetrejä maata ei tarvitse kääntää. Sen poraaminen jättää maastoon hyvin vähän jälkiä, ja se sopii useimmille tonteille.

Maalämpö on vuosi vuodelta suositumpaa Suomessa. Suomeen porattuja maalämpökaivoja löytyy kartalta osoitteesta www.geodrill.fi/referenssikartta. Valtiolta on anottavissa myös energia-avustuksia ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien rakennusten lämmitysjärjestelmien uusimiseen uudistuvaa energiaa hyödyntäväksi. Suomesta on kovaa vauhtia tulossa Ruotsin kaltainen maalämpövaltio.

Tilaa uutiskirje (jos olet täysi-ikäinen)

Yhteistyökumppanimme tarjoavat lukijoillemme rahanarvoisia lukuvinkkejä; tarjouksia ja esimerkiksi ilmaista pelirahaa, sekä ilmaiskierroksia.