Artikkelitietokanta.

Artikkelitietokannan toinen tuleminen.

Lainamarkkinat Suomessa

  • Julkaistu: 25.8.2012
  • Tekijä: pikavippimies
  • Kategoria: Talous

Tänä päivänä isompaa ja pienempää lainaa saa halutessaan melko vaivatta ja pikaisesti kymmenistä lainafirmoista. Lainojen myöntäminen on usein todella tuottoisaa toimintaa, niin ollen erilaisia lainatuotteita tarjoavia firmoja on viime vuosina perustettu runsaasti. Monet tällaisista firmoista lainoittavat pelkästään pienehköjä, enintään 1000 euron pikaluottoja, mutta on myöskin lainanantajia joiden lainarepertuaariin sisältyy usean tuhannen euron kulutusluotot.

Jos luottoa tarvitsee esimerkiksi keittiöremonttiin, tai johonkin vastaavaan suhteellisen hinnakkaaseen kohteeseen, on hyvä lainarahaa aluksi kysellä omasta pankista. Usein pankista voi ottaa lainan maltillisella korolla, täten jostain muusta paikasta hankittuna tällainen muutaman tuhannen euron luotto voi tulla kustannuksiltaan kalliimmaksi. Pankin myöntämä laina voi olla vakuudellinen, eli luoton saamiseen pitää olla jokin vakuus. Tällainen vakuus voi olla muun muassa oma asunto-osake.

Lainamarkkinoilla on niin ikään lukuisia kulutusluottolainoja, jotka ovat vakuudettomia. Tällaisen luoton saamiseksi voi riittää vakituinen asuinpaikka Suomessa, luottokelpoisuus ja täysi-ikäisyys. Monesti silti parinkin tuhannen euron lainan ottaminen edellyttää tietyn suuruisia säännöllisiä tuloja. Lainoittaja useimmiten niin ikään vaatii todisteen säännöllisistä tuloista. Tällainen todiste on esim. työnantajan virallinen palkkatodistus.

Suomessa toimii nykypäivänä runsaasti lainojen myöntämiseen keskittyneitä firmoja, jotka myöntävät ainoastaan pienehköjä, aika usein korkeintaan muutaman satasen suuruisia lainoja, joita kutsutaan normaalisti nimityksillä pikavipit, pikalainat tai vipit. Tällainen pieni laina on lähes aina vakuudeton, ja luoton saamiseksi riittää usein vakituinen asuminen kotimaassa ja luottokelpoisuus. Luottokelpoisuus todellisuudessa tarkoittaa sitä, ettei asiakkaalla ole maksuhäiriömerkintöjä ja hän on hoitanut aikaisemmin raha-asiansa hyvin. Tällainen usein 50–1000 euron pikaluotto on suosittu varsinkin nuorten keskuudessa. Pikaluoton saa liukkaasti tililleen, mutta lainan joutuu myöskin tilittämään lainanantajalle suhteellisen lyhyessä ajassa. Pienlainoissa lainan takaisinmaksuaika on normaalisti kahdesta viikosta yhteen kuukauteen ja korkotaso on korkea. Parin sadan euron pikavipistä saattaa joutua maksamaan korkoja yms lyhyessä laina-ajassa viitisenkymmentä euroa ellei paljon enemmänkin.

Vippi on asiallisesti hinnoiteltua kulutuslainaluottoa paljon kalliimpi laina. Pikalainan todellinen vuosikorko voi nousta erittäin korkeaksi riippuen vippipalvelun lainaehdoista. Jos lainanottaja ei ole varma kykeneekö luoton maksamaan ajoissa takaisin, hänen kannattaa selvittää onko pikalainayrityksen lainaehdot luoton takaisinmaksun suhteen joustavia. Jos maksuaika ylittyy eikä vippiä pystykään maksamaan takaisin, luoton korkosumma voi kiivetä tähtitieteellisiin lukemiin. Tällöin melko pienikin laina voi lopulta olla jopa monia tuhansia euroja.

Jos luottoa siis tarvitsee, kannattaa aina kysyä luottoa ensin pankista josta lainan saa lähestulkoon aina maltillisemmalla korolla ja muilla lainakuluilla kuin muualta. Jos luottoa ei kuitenkaan pankista myönnetä, on fiksua vertailla eri lainapalvelujen luottojen kuluja ja valita kustannuksiltaan kohtuuhintainen vaihtoehto.

Tilaa uutiskirje (jos olet täysi-ikäinen)

Yhteistyökumppanimme tarjoavat lukijoillemme rahanarvoisia lukuvinkkejä; tarjouksia ja esimerkiksi ilmaista pelirahaa, sekä ilmaiskierroksia.