Artikkelitietokanta.

Artikkelitietokannan toinen tuleminen.

Kullan hinta ja sen tulevaisuus sijoituksena

  • Julkaistu: 11.1.2012
  • Tekijä: Vilpertti
  • Kategoria: Talous

Kullan hinnan kehitys on arvioitu olevan tulevaisuudessa maltillisempaa kuin viime vuosina mutta varsinkin euro-alueen kriisin jatkumisen odotetaan nostavan hintaa edelleen. Useat pitkänlinjan sijoittajat uskovat kullan hinnan rikkovan vuonna 2012 maagisen 2000 dollarin rajapyykin unssilta.

Vaikka kullan hinta laskisikin, sijoittajat pitävät sitä joka tapauksessa edelleen hyvänä pitkänlinjan sijoituksena. Tämä kertoo omalta osaltaan paljon siitä, kuinka varsinkin länsimaisiin rahamarkkinoihin tällä hetkellä suhtaudutaan sijoittamisen kannalta.

Kulta on edelleen siis sijoittajien suosiossa tulevaisuudessa. Ja miksipä ei olisi koska korvaajaa sille on mahdoton löytää. Teollisuuden tarpeiden kasvaessa monet valtiot ovatkin alkaneet hamstrata kultaa. Jos kultakupla joskus puhkeaa voi useiden valtioiden vaikea myydä takaisin osaa kultavarannoistaan edes kovien paineiden alla. Tämä varastojen pitäminen ja kullan varastointi jättimäisinä valtion pitkäaikaissijoituksina ei varmasti ainakaan omalta osaltaa laskisi kullan hintaa, varsinkaan jos teollisuus sitä enenevässä määrin tarvitsee. Toisaalta Intian kaltaiset jättiläiset käyttävät paljon omaa kultaansa vain pitääkseen temppeleiden kuvut kultaisina ja vakauttaakseen omaa tilannettaan muuttuvilla rahamarkkinoilla.

Amerikan rahamarkkinoiden ja Fort Knoxin osuutta sen sijaan ei voi vähätellä mitenkään. He tietävät varmasti koska on aika myydä, mutta toisaalta sitten sen tietävät kaikki. Jos USA alkaa pikku hiljaa luopua jättimäisistä kultavarannoistaan, se ei voi tarkoittaa kuin yhtä asiaa. He uskovat että on oikea aika myydä kultaa. Toisaalta markkinoiden panikoidessa ja kullan hinnan laskiessa, he saattaisivat ostaa sitä heti takaisin voitolla.

Koska sijoittaa kultaan

Vanha mantra sanoo että osta silloin kun saat halvalla ja myy kalliilla. Tämä onkin käynyt jo toteen varsinkin monien piensijoittajien kohdalla, jotka ovat kirjauttaneet ennätysmäisiä voittoja myydessään aikoinaan hankkimaansa kultaa pois. Voittomarginaalit eivät kuitenkaan ole niin jättimäisiä, jos näitä sijoituksia tarkastellaan niiden vuosituoton mukaan. Yhden asian se meille kuitenkin kertoo, kullalla on tehty huomattavasti enemmän voittoa yhteensä kuin tappiota.

Se jatkuuko kehitys edelleen vai pysähtyykö hinnan nousu on kiinni niin monesta seikasta että lopputulosta on mahdotonta sanoa pitkällä tähtäimellä. Aivan varmasti tullaan kokemaan kullan hinnan romahduksiakin tulevaisuudessa, mutta kovinkaan pysyviä näistä hinnan hetkellisistä alenemisista tuskin tulee, jos rahamarkkinoiden luotettavuus jatkuu nykyisellä tasollaan.

Tässä valossa voidaan siis sanoa että kultaa voinee ostaa ja siihen kannattaa sijoittaa jatkossakin, jos haluaa varman ja pitkäaikaisen sijoituksen valuutalleen. Valuuttoja tulee ja menee, mutta kulta pysyy. Toinen vanha mantra sanoo että kaikki munia ei kannata laittaa samaan koriin. Tämä päteekin nykyajan rahamarkkinoilla enemmän kuin koskaan aikaisemmin sijoitus maailmassa. Toistaiseksi voidaankin sanoa että kulta kuuluu jollakin tapaa jokaisen sijoittajan koriin muodossa tai toisessa. Samaa ei ehkä koskaan voida sanoa yhdestäkään valuutasta.

Tilaa uutiskirje (jos olet täysi-ikäinen)

Yhteistyökumppanimme tarjoavat lukijoillemme rahanarvoisia lukuvinkkejä; tarjouksia ja esimerkiksi ilmaista pelirahaa, sekä ilmaiskierroksia.