Artikkelitietokanta.

Artikkelitietokannan toinen tuleminen.

4 vinkkiä kuinka saada unta helposti

Ei näyttöjä ennen yöpuuta

Älä katso TV:tä tai ole Internetissä ennen nukahtamista, sillä se pitää aivot virkeinä ja ne ovat jopa aktiivisemmat kuin normaalisti. Sen sijaan koeta lueskella vaikka kirjaa tai lehteä ainakin puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jopa, tai etenkin, tylsä kirja toimii tähän tarkoitukseen.

Raivaa ylimääräinen mielestä

Yritä tyhjentää mielesi, äläkä keskity tekemistä odottaviin asioihin. Ajattele pelkästään vaikkapa valkoista väriä tai jotain epämääräistä, abstraktia, kuten köllöttelyä asettamatta sille tavoitteita tai edellytyksiä. Olet vuoteessa, vällyjen välissä, on hämärää… Oohhoijjaa! Haukotuttaa…

Jos olet vasta suunnittelupisteessä, etkä jo epätoivon vallassa että saatko unta — jatka lukemista.

Älä ota stressiä siitä, että on pakko saada unta nopeasti. Stressaaminen saa aivosi aktiiviseksi, eikä nukahtaminen tule siten onnistumaan. Nopeasti nukahtamisen yrittäminen on siis, hauskaa huomata, oikeastaan kaikkein huonoin asia minkä voit tehdä kun olet menossa nukkumaan.

Käytä energiaa

Kuntoile aamuisin. Aamulla kuntoilu auttaa pitämään unirytmin hyvässä tahdissa, ja se myös nukahtamisen helpottamisen lisäksi tekee heräämisestä helpompaa.

Vähennä valon määrää

Tee huoneestasi pimeä. Laita sädekaihtimien päälle tummentavat, paksut verhot. Sammuta elektroniset valonlähteet, myös vaikkapa television lepotilasta kertova valopiste vaikka töpselistä kiskaisemalla. Varsinkin sininet valot ovat erityisen pahoja, sillä niiden on tutkimuksissa todettu pitävän ihmisiä hereillä tehokkaasti. Niitä jopa käytetään joissain armeijoissa pitämään vahteja hereillä.
Pilkkopimeä huone helpottaa nukahtamista huomattavasti.

Tilaa uutiskirje (jos olet täysi-ikäinen)

Yhteistyökumppanimme tarjoavat lukijoillemme rahanarvoisia lukuvinkkejä; tarjouksia ja esimerkiksi ilmaista pelirahaa, sekä ilmaiskierroksia.