Artikkelitietokanta.

Artikkelitietokannan toinen tuleminen.

Autovakuutukset ulkomailla

Syksy saapuu, mutta miksei suunnittelisi jo nyt uusia autoreissuja ulkomaille? Moottoritiet kuumenevat ensi kesänäkin. Automatka ulkomaille on monen suomalaisen kesäsuunnitelmissa melkein joka kesä ja mikä olisikaan mukavampaa kuin ajella Baltian poikki Keski-Eurooppaan ja ajaa tuhatta ja sataa Saksan moottoriteitä. Jotta reissu on onnistunut ja saadaan mahdollisimman hyviä muistoja, niin käytännön asiat on laitettava kuntoon, kuten vakuutusturvan tarkastaminen. Liikenne- ja kaskovakuutusten lisäksi on hyvä ottaa lisäturvaa myös matkustajille ja matkatavaroille.

Liikennevakuutus ja kasko

Autovakuutuksissa on paljon eroja kun kyse on erillisistä vakuutuksista, kuten lakisääteinen liikennevakuutus ja vapaaehtoinen kaskovakuutus. Liikennevakuutus on pakollinen ja kyseisen vakuutuksen tarkoitus on ajoneuvolle otettava liikennevakuutus, joka korvaa muille aiheutuvia henkilö- ja omaisuusvahinkoja. Tämän lisäksi liikennevakuutus korvaa myös oman ajoneuvon kuljettajan ja matkustajien henkilövahinkoja. Se ei korvaa kuitenkaan oman ajoneuvon vaurioita tai siinä olleita tavaroita.

Suomesta saatu liikennevakuutus on voimassa kaikissa Euroopan talousalueen maissa eli puhutaan niin sanotuista ETA:n maista. Erikseen ovat myös niin sanottuun vihreä kortti -sopimukseen liittyneet maat. Kun mielessä on huristella Pohjoismaiden ulkopuolisissa maissa, on automatkoilla oltava mukana tällainen vihreä kortti, joka todistaa sen, että liikennevakuutus on henkilöllä voimassa. Pohjoismaissa ajellessa ei ole tarpeellinen. Jos mieli tekee kaahailla esimerkiksi Saksan pitkiä moottoriteitä saa vihreän kortin ilmaisiksi ajoneuvon liikennevakuutusyhtiöstä.

Kaskovakuutus eli autovakuutus

Kun liikennevakuutus ei korvaa omalle autolle sattuneita vahinkoja missään tilanteissa, on vakuutusturvaa hyvä täydentää vapaaehtoisella autovakuutuksella. Niin sanottu kaskovakuutus eli autovakuutus tuo kuljettajalla sitä lisäturvaa mitä autoreissuilla kaivataan. Autovakuutuksia saa vakuutusyhtiöistä monenlaisia riippuen siitä kuinka laajat omat tarpeet ovat. Täydellisen autovakuutuksen kohdalla vakuutus kattaa lähes kaiken kolaroinnista, varkauksista ja ilkivallasta aina vastuuseen ja oikeusturvaan asti.

Itä-Euroopan maat ovat kinkkinen juttu kun puhutaan auto- ja liikennevakuutuksista. Varsinkin näillä alueilla vapaaehtoiset vakuutukset ovat usein ainoa tapa saada riittävä korvaus aiheutuneesta vahingosta. Tämä sen vuoksi, että liikennevakuutuksen korvauspiiri on usein suppeampi ja korvausmäärät alempia kuin Euroopan talousalueella. Liikennevakuutus ei myöskään yleensä korvaa omassa ajoneuvossa matkustavien henkilövahinkoja, kun liikutaan Euroopan Unionin ulkopuolisissa Itä-Euroopan maissa. Tässä tapauksessa kaskon eli autovakuutuksen ohella myös matkavakuutus on täysin tarpeellinen reissaajalle.

Tilaa uutiskirje (jos olet täysi-ikäinen)

Yhteistyökumppanimme tarjoavat lukijoillemme rahanarvoisia lukuvinkkejä; tarjouksia ja esimerkiksi ilmaista pelirahaa, sekä ilmaiskierroksia.