Artikkelitietokanta.

Artikkelitietokannan toinen tuleminen.

Asiaa autovakuutuksista

  • Julkaistu: 21.8.2013
  • Tekijä: matti288
  • Kategoria: Muut

Liikennevakuutuslaki velvoittaa moottoriajoneuvon omistajan tai haltijan vakuuttamaan minkä tahansa moottoriajoneuvon pakollisella liikennevakuutuksella. Liikennevakuutus korvaa moottoriajoneuvon käytöstä aiheutuneet henkilö- ja omaisuusvahingot. Tämä tarkoittaa siis käytännössä sitä, että onnettomuuden sattuessa pakollinen liikennevakuutus korvaa vastapuolelle kaikki aiheutuneet vahingot ja vahingon aiheuttaneen osapuolen henkilövahingot. Kaikki vakuutusyhtiöt tarjoavat myös vapaaehtoisia autovakuutuksia eli ns. kaskovakuutuksia. Vapaaehtoinen autovakuutus korvaa itse aiheutetut ja ulkopuolisen aiheuttamat omaisuusvahingot.

Vakuutusehdot ja vakuutusten hinnat vaihtelevat tänä päivänä melkoisesti, joten kannattaa viettää edes hetki erilaisia vakuutusten ehtoja ja niiden hintatasoja vertaillen. Vertailu saattaa monissa tapauksissa säästää ainakin kymppejä, ellei jopa satasia vuositasolla. Pakollisten liikennevakuutusten hinnat olivat aiemmin ainakin jonkin verran säädeltyjä, mikä sinänsä käy järkeen, onhan se liikennevakuutus kuitenkin pakko ottaa. Mutta nykyään kilpailu on sen verran kovaa, että kiinteät hinnat ovat muisto vain. Vakuutusten hintatasoon vaikuttaa moni asia, päällimmäisinä vakuutusyhtiöiden riskilaskelmat ja moottoriajoneuvon haltijan kotipaikka. Vapaaehtoisten kaskovakuutusten puolella tilanne on kuin villissä lännessä, erilaisia vakuutuskokoonpanoja on joka lähtöön, jokaisella vakuutusyhtiöllä.

Vakuutusyhtiöt panostavat tänä päivänä myös autoliikkeen ja asiakkaan väliseen kontaktiin, sillä mikäpä olisi helpompi tilanne laittaa autoon liittyvät vakuutusasiat kuntoon, kuin suoraan autokauppojen yhteydessä. Automyyjät tietävät autovakuutusasioista lähtökohtaisesti huomattavasti tavallista kuluttajaa enemmän, jolloin automyyjää on hyvä käyttää apuna vakuutusasioita miettiessä.

Autokauppojen yhteydessä kuvaan astuvat myös niin sanotut merkkivakuutukset, joiden perusajatuksena on se, että asiakas, automerkin myyjä ja vakuutusyhtiö toimivat yhdessä. Usein merkkivakuutuksia tarjotaan jonkinlaisena kampanjana, jossa asiakas saa esimerkiksi ensimmäisen vakuutusvuoden edullisempaan hintaan. Muutoin merkkivakuutukset toimivat sillä periaatteella, että vakuutusyhtiö on räätälöinyt kyseiselle automerkille sopivan vakuutuspaketin ja vahinkotilanteissa auto viedään merkkihuoltoon ja korjauksessa käytetään lähtökohtaisesti vain valmistajan määrittelemiä alkuperäisosia.

Hintavertailuja siis voi ja nimenomaan kannattaa tehdä. Melkein jokaisen vakuutusyhtiön verkkosivuilta löytyy ainakin jonkinlainen vakuutuslaskuri, joka laskee ainakin suuntaa antavan hinta-arvion perustuen vakuutuksenottajan antamiin tietoihin ja toiveisiin vakuutusta koskien. Varsinkin vapaaehtoisten autovakuutusten hintaan vaikuttavia tekijöitä on hurja määrä; vakuutuksenottajan ikä, sukupuoli, asuinkunta, auton merkki, malli ja ikä, moottorin kuutiotilavuus, auton paino, ansaitut tai suoraan tarjotut lähtöbonukset, vakuutusten keskittäminen ja liittojen tai järjestöjen jäsenyydet. Vakuutusyhtiöiden laskureiden lisäksi verkosta löytyy erilaisia vertailusivustoja, jotka tekevät salapoliisintyöstä helpompaa.

Tilaa uutiskirje (jos olet täysi-ikäinen)

Yhteistyökumppanimme tarjoavat lukijoillemme rahanarvoisia lukuvinkkejä; tarjouksia ja esimerkiksi ilmaista pelirahaa, sekä ilmaiskierroksia.